2009. január 13., kedd

Epres charlotte


Hozzávalók:

30 g (10 lap) színtelen zselatin vagy tortazselé, kb. 2 dl ribizlilé vagy szörp, 12-13 dkg kristálycukor, 60 dkg eper, 2,5 dl tejszín, 50 dkg félzsíros tehéntúró, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 10-12 omlós keksz (kb. 9 dkg), a díszítéshez tetszés szerint: eper, tejszínhab, citromfű

Elkészítés:

A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A ribizlilevet 1 evőkanál cukorral felmelegítjük és 6 g zselatint feloldunk. A folyadék 1/3 részét 2 literes (20 cm étmérőjű) üvegtál aljára öntjük, és 20-30 percre hűtőszekrénybe állítjuk. Közben 8 dkg epret felszeletelünk, 22 dkg-ot felkockázunk, a maradékot pürésítjük. Az eperszeleteket a zselé tetején virág alakban elrendezzük, majd kb. 30 percre visszatesszük a hűtőszekrénybe. A tejszínt kemény habbá verjük. A túrót a maradék cukorral és a citromlével kikeverjük. A maradék zselatint feloldjuk, az eperpürével elkeverjük, és a túrókrémbe vegyítjük. Végül beleforgatjuk az eperkockákat és a tejszínhabot. A kekszeket körben a tál oldalához támasztjuk, beletöltjük a túrómasszát, tetejét elsimítjuk, és éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Másnap a tálat forró vízbe merítjük, majd a charlotte-ot kiborítjuk. Tejszínhabrózsákkal, eperel és citromfűvel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése