2009. január 3., szombat

Kávékrémes piskótatorta


Hozzávalók:

- a tésztához: 4 tojás, 20 dkg porcukor, 20 dkg finomliszt, zsiradék és finomliszt a tortaforma kikenéséhez

- a krémhez: 1 csomag vanília ízű pudingpor, 3 dl tej, 20 dkg porcukor, 15 dkg puha vaj, 2 csapott teáskanál instant kávé, 1 evőkanál rum

- a díszítéshez: 25 dkg tortabevonó, 5 dkg vaj, 1,5 dl habtejszín, 10 szem mirelit gurulós málna vagy más gyümölcs, 3 evőkanál csokoládéreszelék fehér és étcsokoládéból, citromfű díszítéshez, 1 teáskanál őrölt kávé


Elkészítés:

A szétválasztott tojások sárgáját a porcukor felével kikeverjük és apránként hozzáadunk 5 evőkanál forró vizet. A fehérjéből kemény habot verünk, és belevegyítjük a maradék cukrot. A tojáshabot óvatosan a sárgájába forgatjuk, majd rászitáljuk a lisztet. Lazán összedolgozzuk.

A piskótamasszát a zsiradékkal kikent, liszttel meghintett 24 cm átmérőjű tortaformába simítjuk. Körben magasabb legyen, mert a közepe sütés közben feljön. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25 pecig sütjük. A sütőből kivéve a formában hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk. A kihűlt tésztát keresztben háromfelé vágjuk.

A pudingport 1 dl tejben feloldjuk. A többi tejet felforraljuk. Hozzáadjuk a feloldott pudingport, és folyamatos keverés mellett 2 percig főzzük. A tűzről levéve, kevergetve kihűtjük. Habverővl a pudingot kevés cukorral összekeverjük, majd apránként hozzáadjuk a vajat és a maradék cukrot. Végül óvatosan belekeverjük az instant kávét és cseppenként a rumot. Kb. 30 percre hideg helyre vagy hűtőszekrénybe tesszük.

Az alsó tortalapot a kávékrém felével megkenjük. Ráhelyezzük a második lapot. A darabokra tört bevonót 1 evőkanál meleg vízzel vízfürdőben felolvasztjuk, majd a vajjal fényesre keverjük.

A tortát csokoládéöntettel leöntjük. Miután a máz megszilárdult, tejszínhabbal és málnával, a csokoládéreszelékkel, citromfűvel és az őrölt kávéval díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése