2009. január 10., szombat

Marcipános mandulatorta


Hozzávalók:

27 dkg liszt, 5 tojás, 25 dkg kristálycukor, 5 zacskó vaníliás cukor, 17 dkg héjastól darált mandula, só, 7 dkg vaj, 2 dkg étkezési keményítő, 1 csapott teáskanál sütőpor, 7 dkg narancslekvár, 8,5 ld tejszín, 25 hámozott egész mandula, 1 tojásfehérje, 25 dkg marcipánmassza, 7 dkg porcukor, a tetejére: darált mandula.

Elkészítés: - Az omlós tésztához 17 dkg lisztet 1 tojással, 7 dkg cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral, a sóval, 5 dkg darált mandulával és a feldarabolt vajjal robotgéppel összedolgozzuk. Simára gyúrjuk, és lisztezett deszkán 26 cím-es, kerek lappá kinyújtjuk. Az alján margarinnal kikent tortaformába fektetjük, és villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, a legalsó sínen, 200 fokon (gáznál 3-mas fokozaton) 7-8 percig sütjük. - A piskótához 4 tojás fehérjét 10 dkg cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral és sóval habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd apránként rászitáljuk a keményítővel és a sütőporral elvegyített maradék lisztet. Az omló stésztát a sütőből kivesszük, a narancslekvárral azonnal megkenjük, és rásimítjuk a piskótamasszát. A középső sínen, ugyanazon a hőfokon, 25 perc alatt készre sütjük. A kihűlt tortalapot keresztben háromfelé vágjuk. 7,5 dl tejszínt 3 zacskó vaníliás cukorral felverünk. A hab harmadát félresszük, a többibe beleforgatjuk a maradék darált mandulát. A mandulás hab felét az alsó tortalapra simítjuk. A középső lappal befedjük, a maradék mandulás habbal megkenjük, és ráborítjuk az utolsó lapot. A tortát a félretett tjeszínhabbal bevonjuk, majd hűtőszekrénybe állítjuk. - A mandulákat az elkevert tojásfehérjébe mártjuk, a maradék cukorban megforgatjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-mas fokozaton) 8-10 percig pirítjuk. Rácsra szedve kihűtjük. - A deszkára szitált porcukrot a felkockázott marcipánnal összegyúrjuk. Kb. 36 cm-es kerek lappá kinyújtjuk, a tortára terítve kissé rányomkodjuk, és hűtőszekrénybe tesszük. A maradék tejszínt felverjük. Csillagcsöves nyomózsákból a torta tetejére habrózsákat nyomunk, és közepükbe 1-1 szem mandulát ültetünk. Végül a torátt a maradék manduláva tetszés szerint díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése