2009. március 15., vasárnap

Habrózsás mogyorótorta

Hozzávalók:

tésztához: 20 dkg liszt, fél zacskó sütőpor, 7-8 dkg sütőcukor, 1 közepes tojás, 10 dkg vaj

a mogyorókrémhez: 25 dkg kristálycukor, 25 dkg vaj, 25 dkg darált mogyoró, kb. 2 evőkanál tej, 25-30 dkg ét tortabevonó, a díszítéshez tejszínhab és mogyoró, a nyújtáshoz liszt, a forma kikenéséhez margarin és zsemlemorzsa


Elkészítés:
A lisztet a sütőporral és a cukorral elvegyítjük. Hozzáadjuk a tojást, és a feldarabolt hideg vajat. Robotgéppel összedolgozzuk, majd hideg kézzel, gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. Letakarva, 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Lisztezett deszkán kb. 30 cm-es kerek lappá nyújtjuk, és 26 cm átmérőjű, margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett tortaformába fekttjük. Így kb. 2 cm magas perem keletkezik. A tésztát a formába nyomkodjuk, villával megszurkáljuk, majd visszatesszük a hűtőszekrénybe. A krémhez a vajat a cukorral kevergetve megolvasztjuk. Belevegyítjük a mogyorót és a tejet, a tűzhely szélére húzzuk, majd kb. 10 percig hűlni hagyjuk. A mogyorókrémet egyenltesen az omlós tésztára simítjuk. Előmelegített sütőben, alulról a második sínen, 200 fokon kb. 25 percig sütjük. Az utolsó 5 percben esetleg alufóliával letakarjuk. A formában kihűtjük, majd a karimát óvatosan elválasztjuk és leemeljük. A tortát rácsra borítjuk. A nagyobb darabokra tördelt bevonót forró vízfürdőben megolvasztjuk. A kihűlt tortát bevonjuk, és száradni hagyjuk. Tortatálra emeljük, szeletekre vágjuk és minden második cikket megfordítunk. A mázatlanokat habrózsákkal és egész mogyoróval díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése