2009. március 13., péntek

Pálinkás szilvatorta

Hozzávalók:
3 tojás, 10 dkg + 4 ek. cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 8 dkg liszt, 4 dkg étkezési keményítő, 1 tk. sütőpor, 10 dkg babapiskóta, 3 ek. szilvapálinka, 1 üveg szilvabefőtt (720 ml), 1 zacskó piros zselépor (fél liter folyadékhoz, főzős), 250 g tejszín, 1 zacskó habfixáló, a tetejére: porcukor és kakaópor, sütőpapír


Elkészítés:

A tojások fehérjét kemény habbá verjük 3 ek. vízzel. Közben beleszórunk 10 dkg cukrot meg 1 zacskó vaníliás cukrot, és hozzáadjuk a sót. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgájákat, majd rászitáljuk a 2 dkg étkezési keményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet. A masszát az alján sütőpapírral kibélelt, 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, 175 fokon 25 percig sütjük. Rövid ideig pihentetjük a formában, majd eltávolítjuk a karimát. A kihűlt tortalapot félbevágjuk. Az alsó lap köré karimát pattintunk, és meglocsoljuk a pálinkával. A befőttet lecsöpögtetjük, közben felfogjuk a levét. A zseléport összekeverjük a maradék étkezési keményítővel, 4 ek. cukorral és 6 ek. befőttlével. Közben a maradék levet felforraljuk. Hozzáadjuk a feloldott zseléport, majd a szilvát, és kb. 1 percig főzzük. A kompót kétharmadát a tortalapra halmozzuk, és kb. 45 percre hűtőszekrénybe állítjuk. A darabokra tördelt babapiskótákat elosztjuk a kompótrétegen, és ráhalmozzuk a maradék kompótot. A tejszínt kemény habbá verjük a megmaradt vaníliás cukorral és a habfixálóval. A habot a kompótra kenjük, befedjük a másik tortalappal, és kb. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Közvetlenül fogyasztás előtt porcukrot és kakaóport szitálunk rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése