2009. március 13., péntek

Sacher torta

Hozzávalók:
20 dkg minőségi étcsokoládé, 8 tojás, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 15 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 3 dkg porcukor, 35 dkg sárgabaracklekvár, 30 dkg tortabevonó (ét), 100 g tejszín, 1 tk. méz, a díszítéshez: csokoládékrém, tejszínhab és cukorgyöngyök

Elkészítés:
A darabokra tördelt csokoládét megolvasztjuk forró vízfürdőben, majd rövid ideig hűlni hagyjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A puha vajat krémesre keverjük a kétféle cukorral meg a sóval, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgájákat. Adagonként hozzáadjuk a folyékony csokoládét me g a sütőporral elvegyített lisztet. A tojásfehérjéket keményre verjük a porcukorral. A habnak először csak a harmadát forgatjuk a masszába, madj két részletben a többit is belevegyítjük. A tésztát az alján sütőpapírral kibélelt, 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és az előmelegített sütő alulról második sínjére toljuk. 175 fokon kb. 60 percig sütjük. Ha a lekvár nagyon darabos, rúdmixerrel pépesítjük, ezután megmelegítjük. A tortalapot félbevágjuk, és az elsó felét megkenjük kb. a lekvár felével. Ráfektetjük a másik lapot, és a tortát vékonyan bevonjuk a maradék lekvárral. Legalább 2 órán át száradni hagyjuk. A tejszínt felhevítjük a mézzel, a tűzhely szélére húzzuk, és megolvasztjuk benne a durvára aprított bevonót. A meleg mázzal egyenletesen bevonjuk a tortát, és hűvös helyen dermedni hagyjuk. Csokoládékrémmel, tejszínhabbal és cukorgyöngyökkel ízlés szerint díszítjük.

1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Én még csak most sütögetem első tortáimat, de máris egy nagy problémával találtam szembe magam:( A torta teteje felpúposodik, sőt van amikor ki is hasad. ez mitől van, illetve hogyan lehetne megakadályozni?
    Köszönöm a választ!
    Ági

    VálaszTörlés