2009. február 7., szombat

Borzselés torta

Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé, 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, só, 4 tojás, 25 dkg liszt, 1 tk. fahéj, 2 tk kakaópor, 2 tk sütőpor, 4 és 3/4 dl száraz vörösbor, 5-5 dkg tej- és ét tortabevonó, 8 lap zselatin, 3 ek. ribizlidzsem, 2 zacskó kandírozott narancshéj, 10 dkg porcukor, 500 g tejszín

Elkészítés:

A puha margarint kikeverjük a cukorral és csipetnyi sóval. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd 1 1/4 dl borral együtt, apránként hozzáadjuk a fahéjjal, a kakaóporral és a sütőporral elkevert lisztet. Végül beleforgatjuk a lereszelt csokoládét. Sütőpapírral kibélelt 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőbe toljuk. 175 fokon kb. 1 órán át sütjük. A kétféle bevonót forró vízfürdőben együtt megolvasztjuk, és még forrón, óvatosan sütőpapírra simítjuk. A többi bort felforraljuk a dzsemmel és a fele narancshéjjal. Feloldjuk benne a zselatint, majd 4 evőkanálnyit hűtőszekrénybe teszünk belőle. A tejszínt felverjük, és beleszórjuk a többi narancshéjjal elvegyített porcukrot. A bort lassan csorgatva a habba dolgozzuk. A tortalap köré karimát pattintunk. Rásimítjuk a habot, és 2 órára a hűtőbe állítjuk. A darabokra tördelt bevonóval és a borzselével díszítjük.

2009. február 3., kedd

Epres szívtorta

Hozzávalók:
3 tojás, 25 dkg cukor, só, 10 dkg liszt, 50 dkg eper, 20 dkg marcipánmassza, 5 dkg porcukor, 4 ek. eperlekvár, 1 citrom, 8 lap zselatin, 500 g joghurt (natúr vagy epres), 2 zacskó vaníliás cukor, 500 g tejszín, 5 dkg natúr pisztácia

Elkészítés:

A tojások fehérjét 2 dkg cukorral és a sóval kemény habbá verjük. a tojássárgájákat 7 dkg cukorral és 2 ek. langyo svízzel krémesre keverjük. Váltogatva beledolgozzuk az átszitált lisztet meg a tojáshabot, és az alján sütőpapírral kibélelt, 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk. 175 fokon kb. 25 percig sütjük. Az eperből 20 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, majd a többit pépesítjük. A marcipánt összegyúrjuk a porcukorral, és két réteg folpack között két, 26 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. A piskótát kettévágjuk. Az alsó lapot és a másik lap tetején vékonyan megkenjük a lekvárral, majd befedjük egy-egy marcipánlappal. Az alsó lap köré karimát pattintunk. A citrom levét kifacsarjuk. A zselatint az utasítás szernt feloldjuk. A joghurtot simára keverjük a maradék cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral, 4 ek. kivételével az eperpürével és a citromlével. A feloldott zselatint kisebb adagokban a krémhez adjuk. A tejszín felét kemény habbá verjük, és a dermedő krémbe forgatjuk. A tortalapra simítjuk, ráborítjuk a tetejét, és 3-4 órára a hűtőbe állítjuk. A maradék tejszínt kemény habbá verjük az eperpürével és a vaníliás cukorral. Az epres habbal bevont tortát 1 órára a hűtőbe tesszük. Végül az oldalára durvára aprított pisztáciát nyomkodunk, és a tetejét a maradék felszeletelt eperrel díszítjük.

Tojáslikőrös őszibaracktorta

Hozzávalók:

10 dkg étcsokoládé, 16 dkg vaj, 8 dkg cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, só, 5 tojás, 20 dkg durvára darált mogyoró, 2 tk. sütőpor, 2 ek. rum, 6 lap zselatin, 1 doboz (850 ml) őszibarackbefőtt, 8 dkg porcukor, 2 dl tojáslikőr, 500 g tejszín, 25 dkg csokoládés ostyarúd


Elkészítés:


A csokoládét finomra reszeljük. Krémesre keverünk 8 dkg puha vajat 8 dkg cukorral, illetve csipetnyi sóval. Egyenként beledolgozzuk 3 tojás sárgáját, majd a rummal együtt hozzáadjuk a darált mogyoróval meg a sütőporral elvegyített reszelt csokoládét. A 3 tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a masszába forgatjuk. 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, 175 fokon, 50 percig sütjük. Rövid pihentetés után kivesszük a formából. A zselatint a szokott módon lecsöpögtetjük. A maradék vajat krémesre keverjük a porcukorral és 1 zacskó vaníliás cukorral, majd egymás után beledolgozzuk a maradék 2 tojás sárgáját. A tojáslikőrt 2 ek. kivételével elkeverjük a feloldott zselatinnal, majd a krémhez adjuk. 3,5 dl tejszínből meg a 2 tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a krémbe forgatjuk. A tortalap köré karimát pattintunk, és a tésztát vékonyan megkenjük a krémmel. Az ostyarudakat sűrűn egymás mellé, a karimához állítjuk. A barackokat 2 darab kivételével elosztjuk a torta közepén. Befedjük a maradék krémmel, és 4 órára hűtőbe állítjuk. Fogyasztás előtt eltávolítjuk a karimát, és felverjük a maradék tejszínt. A torta tetejére habrózsákat nyomunk, és rákanalazzuk a 2 ek. tojáslikőrt. A félretett barackokat cikkekre vágjuk és kidíszítjük a tortát.

Vajkrémes diótorta, Valetin napi, anyák napi szív torta

Hozzávalók:
6 tojás, 6 tojássárgája, 40 dkg porcukor, 20 dkg finomra darált dió, 5 dkg durvára darált dió, 15 dkg liszt, fél zacskó sütőpor, 1 dl tej, 40 dkg vaj, 1 zacskó vaníliás cukor, 5-5 dkg tejcsokoládé és marcipánmassza, piros élelmiszerszínezék

Elkészítés:

A szétválasztott tojások sárgáját kikeverjük 15 dkg porcukorral és 10 dkg darált dióval. Beledolgozzuk a sütőporral elvegyített lisztet, és beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Szív alakú, kapcsos tortaformába simítjuk, majd előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A maradék diót leöntjük a felforrósított tejjel, majd összekeverjük 10 dkg porcukorral, és hűlni hagyjuk. Közben kikeverünk 20 dkg szobahőmérsékletű vajat és apránként beledolgozzuk a diós masszát. A tortalapot a formából kivéve kettévágjuk. Az alsó lapot megkenjük a diós vajkrémmel. Befedjük a másik lappal, majd a tortát hűtőbe állítjuk. Forró vízfürdőben a tojássárgákat sűrű krémmé verjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral. Ha kihűlt, beledolgozzuk a maradék vajat, és a tortát bevonjuk a krémmel. A durvára darált diót az oldalára nyomkodjuk. A maradék krémet nyomózsákba töltjük, és a szélére kettős szívet nyomunk. A csokoládét megolvasztjuk. Sütőpapírra kenjük, és száradás után szívet szúrunk ki belőle. A marcipánt összegyúrjuk a színezékkel. Porcukorral meghintett deszkán kinyújtjuk, majd szívformákat szúrunk ki belőle. A maradékot vékony csíkká sodorjuk, és kidíszítjük a tortát.