2009. március 17., kedd

Áfonyatorta túrókrémmel

Hozzávalók:

10 dkg halvarin vagy light margarin, 15 dkg babapiskóta, 6 lap vagy 18 zselatin, 500 gramm probiotikus vaníliás joghurt, 60 dkg túró, 6 dkg cukor, 1 vaníliarúd bele, 25 dkg áfonya, 8 habcsók



Elkészítés:

A halvarint megolvasztjuk. A babapiskótákat nejlonzacskóba tesszük, majd a zacskót jól összegumizzuk. Sodrófával a zacskó tartalmát finomra morzsoljuk, és a kihűlt halvarinnal összegyúrjuk. Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma karimáját tortatálra állítjuk, és belenyomkodjuk a masszát. Robotgép habverőjével a probiotikus joghurtot, a túrót meg a kétféle cukrot alaposan összekeverjük. Az utasítás szerint feloldott színtelen zselatint kb. 3 ek. joghurtos túrókrémmel elvegyítjük, majd a maradék krémhez adjuk. Az átválogatott áfonyából 20 dkg-ot a krémbe forgatunk, é segyenletesen a sütés nélküli tortalapra simítjuk. A maradék áfonyát a torta tetején több halomban elosztjuk. Kb. 3 órára a hűtőbe tesszük. Egy habcsókot az áfonyahalmokra morzsoljunk, a többit díszítésként a torta tetejére helyezzük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.


Gránátalmás charlotte

Hozzávalók:
4 tojás, csipetnyi só, 41 dkg cukor, 20 dkg liszt, 10 dkg étkezési keményítő, 2-3 ek. porcukor, 10 lap vagy 30 g zselatin, 300 g créme fraiche vagy tejföl, 2,5 dl tőzegáfonyalé (bioboltból), 800 g tejszín, 1 vaníliarúd kikapart bele, 3 ek. rum, 8-8 dkg ét tortabevonó és fehér csokoládé, 1 gránátalma, sütőpapír, folpack

Elkészítés:
Robotgéppel a tojásokat a sóval kikeverjük. Közben beleszórunk 25 dkg cukrot, majd 6-8 percig verjük, és beleszitáljuk a keményítővel elvegyített lisztet. Két tepsit sütőpapírral kibélelünk. Az egyik papírra 18 cm-es kört rajzolunk, és a szélén 1 cm szabad sávot hagyva, a nyomózsákba töltött masszával kitöltjük. A másik sütőpapírra 15-17 db 7-8 cm-es csíkot nyomunk. A kerek piskótalapot és a babapiskótákat porcukorral megszórjuk, majd 175 fokra (légkeverésnél 150 fokra) előmelegített sütőben, tepsinként kb. 10 percig sütjük. A papírt kihúzzuk, és a piskótát hűlni hagyjuk. Egy magas falú 20 cm-es, kapcsos tortaformát folpackkal kibélelünk. A babapiskótákat a karimához támasztjuk. A créme fraiche-t vagy a tejfölt 10 dkg cukorral meg az áfonyalével kikeverjük. A zselatinból 7 lapot az utasítás szerint feloldunk, kevés krémmel levegyítjük, majd a maradék krémhez adjuk. A dermedő krémbe 250 g tejszínből vert habot forgatunk, a formába simítjuk, és kb. 30 percre a hűtőbe állítjuk. A tejszínből 400 grammot igen kemény habbá verünk, majd beleforgatunk 6 dkg cukrot, és a vaníliavelővel ízesítjük. A többi zselatint a rumban az utasítás szerint feloldjuik, és a tejszínhabba keverjük. A formába simítjuk, a piskótalappal befedjük, és finoman rányomjuk. Kb. 4 órára a hűtőbe tesszük. A felaprított bevonót és fehér csokoládét forró vízfürdőben külön-külön megolvasztjuk. Porcelánlapra váltogatva, összefolyatott kis halmokat rakunk, amelyeket lelapítunk. Dermedni hagyjuk, majd forágcsokká faragva a hűtőbe tesszük. A négyfelé vágott gránátalma magjait kiszedjük. A maradék tejszínt felverjük, és csillagcsöves nyomózsákba töltjük. Végül a tálra borított charlotte-ot a habbal, a gránátalma-magokkal és a csokoládéforgácsokkal díszítjük.

2009. március 16., hétfő

Tojáslikőrhabos torta

Hozzávalók:

6 tojás, 2 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 15 dkg cukor, 2-3 dkg liszt, 2-3 dkg étkezési keményítő, 1 csapott tk. sütőpor, 7-8 dkg darált mogyoró, 8 lap vagy 24 gramm színtelen zselatin, 450 gramm tejszín, 2,5 dl + 2 ek tojáslikőr, 10 dkg moszkauer (csokis aljú mandulás grillázskorong), 3 ek. reszelt étcsokoládé, a díszítéshez: 8-10 hámozatlan mogyoró, sütőpapír



Elkészítés:
Két tojást szétválasztunk. A fehérjéket 2 ek. hideg vízzel kemény habbá vrjük, és közben beleszórunk 1 zacskó vaníliás cukrot, 5 dkg cukrot és csipetnyi sót. Egymás után beledolgozzuk a 2 tojássárgáját, majd beleforgatjuk az étkezési keményítővel, a sütőporral és a darált mogyoróval előzőleg elvegyített lisztet. Az alján sütőpapírral kibélelt 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Kivesszük és a formában hűlni hagyjuk. A tortalapot a formából kiborítjuk, kerek tálra állítjuk, és karimát pattintunk köré. A tejszínből 250 grammot kemény habbá verünk, é sközben hozzáadjuk a másik zacskó vaníliás cukrot. Robotgép habverőjével 4 tojást a maradék cukorrl kb. 8 perc alatt krémesre keverünk, és belevegyítünk 2,5 dl tojáslikőrt. Az utasítás szerint feloldott zselatint 3 ek. krémmel elvegyítjük, és a többi krémhez adjuk. Beleforgatjuk a tejszínhabot, majd a masszát a tortalapra simítjuk. Kb. 3 órára a hűtőbe állítjuk. A maradék tejszínből vert kemény habot 1 púpozott evőkanálnyi kivételével közepes lyukú, csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a karima eltávolítása után a torta tetejére habrózsákat nyomunk. A grillázskorongok csokoládés felét a félretett tejszínhabbal megkenjük, és a torta oldalára ragasztjuk. Végül a habrózsákat a maradék tojáslikőrrel meglocsoljuk, a reszelt csokoládéval megszórjuk és mogyoróval díszítjük.

2009. március 15., vasárnap

Habrózsás mogyorótorta

Hozzávalók:

tésztához: 20 dkg liszt, fél zacskó sütőpor, 7-8 dkg sütőcukor, 1 közepes tojás, 10 dkg vaj

a mogyorókrémhez: 25 dkg kristálycukor, 25 dkg vaj, 25 dkg darált mogyoró, kb. 2 evőkanál tej, 25-30 dkg ét tortabevonó, a díszítéshez tejszínhab és mogyoró, a nyújtáshoz liszt, a forma kikenéséhez margarin és zsemlemorzsa


Elkészítés:
A lisztet a sütőporral és a cukorral elvegyítjük. Hozzáadjuk a tojást, és a feldarabolt hideg vajat. Robotgéppel összedolgozzuk, majd hideg kézzel, gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. Letakarva, 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Lisztezett deszkán kb. 30 cm-es kerek lappá nyújtjuk, és 26 cm átmérőjű, margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett tortaformába fekttjük. Így kb. 2 cm magas perem keletkezik. A tésztát a formába nyomkodjuk, villával megszurkáljuk, majd visszatesszük a hűtőszekrénybe. A krémhez a vajat a cukorral kevergetve megolvasztjuk. Belevegyítjük a mogyorót és a tejet, a tűzhely szélére húzzuk, majd kb. 10 percig hűlni hagyjuk. A mogyorókrémet egyenltesen az omlós tésztára simítjuk. Előmelegített sütőben, alulról a második sínen, 200 fokon kb. 25 percig sütjük. Az utolsó 5 percben esetleg alufóliával letakarjuk. A formában kihűtjük, majd a karimát óvatosan elválasztjuk és leemeljük. A tortát rácsra borítjuk. A nagyobb darabokra tördelt bevonót forró vízfürdőben megolvasztjuk. A kihűlt tortát bevonjuk, és száradni hagyjuk. Tortatálra emeljük, szeletekre vágjuk és minden második cikket megfordítunk. A mázatlanokat habrózsákkal és egész mogyoróval díszítjük.

Rácsos őszibaracktorta

Hozzávalók:
36 gramm színtelen zselatin, 1 doboz (825 ml) őszibarackbefőtt, 3 tojás, 10 dkg kristálycukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 5 dl tejszín, 1 csomag kész bécsi piskóta, 5 dkg fehér csokoládé, a díszítéshez 1 őszibarack (nektarin), citromfű

Elkészítés:
A zselatint hideg vízbe beáztatjuk. Az alaposan lecsöpögtetett befőttet pürésítjük. A tojások sárgáját a kétféle cukorral krémesre kikeverjük, és belevegyítjük a pürét. Cseppenként beledolgozzuk az alacsony hőfokon feloldott zselatint, majd hűtőszekrénybe tesszük. A tejszínt és a tojásfehérjét külön-külön kemény habbá felverjük, majd apránként a dermedő krémbe forgatjuk. Az egyik piskótalapot tortatálra fektetjük, és köréje karimát pattintunk. A krém felével megkenjük. Ráborítjuk a második lapot, egyenletesen rásimítjuk a maradék krémet, és a tortát hűtőszekrénybe tesszük. (A harmadik piskótalapot felhasználhatjuk tiramisuhoz). Az őszibarackbefőttet vagy a kimagozott nektarint vékony cikkekre vágjuk, és a torta tetején elrendezzük. A felaprított fehér csokoládét nejlonzacskóba tesszük, és forró vízfürdőben megolvasztjuk. A zacskó egyik sarkán kis lyukat vágunk, és a torta tetejére rácsot rajzolunk. Citromfűvel díszítjük.

Philadelphia torta

Hozzávalók:
1 zacskó erdeigyümölcsízű zselépor (főzős), 2,5 dl Fanda vadmálna (szénsavas üdítőital), 20 dkg zsíros tehéntúró, 7 dkg kristálycukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 evőkanál citromlé, 10 dkg babapiskóta, 30 db Raffaello, fél dl kókuszlikőr, 3 dl tejszín, 4 dkg ribizlizselé, 2 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:
Az üdítővel elkevert zseléport 5-10 percig állni hagyjuk. A túrót 2 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, és a citromlével ízesítjük. A zseléport 5 dkg cukorral állandó keverés mellett addig meelgítjük, míg a cukor feloldódik. Ne forraljuk! 25 desszergolyót késsel felaprítunk, majd a nagyon finomra ledarált babapiskótával és a likőrrel összedolgozzuk. Tortatálra állított 26 cm-es tortakarimába nyomkodjuk, és hűtőszekrénybe tesszük. A langyosra hűlt zselét a túróbe vegyítjük, majd beleforgatjuk a tejszínből vert kemény habot. A tortaformába töltjük, tetejét hullámosra simítjuk, és kb. 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A karimát eltávolítjuk. A torta tetején 5 félbevágott desszertet elosztunk. A kikevert, átpasszírozott zselét nyomózsákba töltjük, és a tortát kidíszítjük. Végül kókuszreszelékkel meghintjük.

2009. március 13., péntek

Sacher torta

Hozzávalók:
20 dkg minőségi étcsokoládé, 8 tojás, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 15 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 3 dkg porcukor, 35 dkg sárgabaracklekvár, 30 dkg tortabevonó (ét), 100 g tejszín, 1 tk. méz, a díszítéshez: csokoládékrém, tejszínhab és cukorgyöngyök

Elkészítés:
A darabokra tördelt csokoládét megolvasztjuk forró vízfürdőben, majd rövid ideig hűlni hagyjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A puha vajat krémesre keverjük a kétféle cukorral meg a sóval, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgájákat. Adagonként hozzáadjuk a folyékony csokoládét me g a sütőporral elvegyített lisztet. A tojásfehérjéket keményre verjük a porcukorral. A habnak először csak a harmadát forgatjuk a masszába, madj két részletben a többit is belevegyítjük. A tésztát az alján sütőpapírral kibélelt, 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és az előmelegített sütő alulról második sínjére toljuk. 175 fokon kb. 60 percig sütjük. Ha a lekvár nagyon darabos, rúdmixerrel pépesítjük, ezután megmelegítjük. A tortalapot félbevágjuk, és az elsó felét megkenjük kb. a lekvár felével. Ráfektetjük a másik lapot, és a tortát vékonyan bevonjuk a maradék lekvárral. Legalább 2 órán át száradni hagyjuk. A tejszínt felhevítjük a mézzel, a tűzhely szélére húzzuk, és megolvasztjuk benne a durvára aprított bevonót. A meleg mázzal egyenletesen bevonjuk a tortát, és hűvös helyen dermedni hagyjuk. Csokoládékrémmel, tejszínhabbal és cukorgyöngyökkel ízlés szerint díszítjük.

Pálinkás szilvatorta

Hozzávalók:
3 tojás, 10 dkg + 4 ek. cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 8 dkg liszt, 4 dkg étkezési keményítő, 1 tk. sütőpor, 10 dkg babapiskóta, 3 ek. szilvapálinka, 1 üveg szilvabefőtt (720 ml), 1 zacskó piros zselépor (fél liter folyadékhoz, főzős), 250 g tejszín, 1 zacskó habfixáló, a tetejére: porcukor és kakaópor, sütőpapír


Elkészítés:

A tojások fehérjét kemény habbá verjük 3 ek. vízzel. Közben beleszórunk 10 dkg cukrot meg 1 zacskó vaníliás cukrot, és hozzáadjuk a sót. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgájákat, majd rászitáljuk a 2 dkg étkezési keményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet. A masszát az alján sütőpapírral kibélelt, 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, 175 fokon 25 percig sütjük. Rövid ideig pihentetjük a formában, majd eltávolítjuk a karimát. A kihűlt tortalapot félbevágjuk. Az alsó lap köré karimát pattintunk, és meglocsoljuk a pálinkával. A befőttet lecsöpögtetjük, közben felfogjuk a levét. A zseléport összekeverjük a maradék étkezési keményítővel, 4 ek. cukorral és 6 ek. befőttlével. Közben a maradék levet felforraljuk. Hozzáadjuk a feloldott zseléport, majd a szilvát, és kb. 1 percig főzzük. A kompót kétharmadát a tortalapra halmozzuk, és kb. 45 percre hűtőszekrénybe állítjuk. A darabokra tördelt babapiskótákat elosztjuk a kompótrétegen, és ráhalmozzuk a maradék kompótot. A tejszínt kemény habbá verjük a megmaradt vaníliás cukorral és a habfixálóval. A habot a kompótra kenjük, befedjük a másik tortalappal, és kb. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Közvetlenül fogyasztás előtt porcukrot és kakaóport szitálunk rá.

2009. március 12., csütörtök

Rumos csokoládétorta

Hozzávalók:
6 dkg margarin, 7 tojás, 30 dkg cukor, csipetnyi só, 15 dkg liszt, 4 dkg étkezési keményítő, 5 dkg kakaópor, 7 ek. rum, 15 g színtelen zselatin, 25 dkg étcsokoládé bevonó, 8 ek. tej, 3 ek. narancslikőr, 2 dkg porcukor, 3 doboz (330 g) tejszín

Elkészítés:
A margarint megolvasztjuk. A szétválasztott tojások fehérjét keményre verjük 3 ek. hideg vízzel, közben beleszórunk 22 dkg cukrot, és hozzáadjuk a sót. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgájákat. Beleszitáljuk a keményítővel és 3,5 dkg kakaóporral elvegyített lisztet, majd hozzáadjuk a margarint. Az alján sütőpapírral kibélelt 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és forró sütőben, 175 fokon kb. 30 percig sütjük. Hűlni hagyjuk a formában, majd három lapra vágjuk. A maradék cukrot felforraljuk 2 dl vízzel, elkeverjük 4 ek. rummal, és megöntözzük vele a tortalapokat. Az alsó lap köré karimát pattintunk. A felforralt tejben megolvasztunk 10 dkg felaprított bevonót. A csokoládés tejben feloldjuk a zselatint, majd hozzáadjuk a likőrt és a maradék rumot. 8 dl tejszínt két adagban kemény habbá verünk. A csokoládés tejet a habba forgatjuk, majd rákenjük a tortalapokra. Kb. 5 órára hűtőbe állítjuk. Megolvasztunk 10 dkg bevonót, és egy tepsi hátára simítjuk. Miután megszilárdult, lapáttal forgácsokat faragunk belőle. A maradék tejszínt felverjük a porcukorral, és összekeverjük a megmaradt megolvasztott bevonóval. A tortát köröskörül bevonjuk a habbal, majd habrózsákkal és csokoládéforgácsokkal díszítjük.